Ola Serneke headerbild

Byggbranschens outsider eller visionär? Ola Serneke säger sitt

Han har byggt Nordens högsta hus, skapat en av Sveriges mest spektakulära sportanläggningar och drivit stadsutvecklingsprojekt som förändrat våra städer. Den 5 mars gästar han Byggmässan i Stockholm.

Ola Serneke sticker ut hakan och gör det andra bara pratar om. Men vad krävs egentligen för att lyckas i en bransch som kantas av långa processer, regleringar och ekonomiska svängningar? Hur hanterar man motgångar och vad driver honom att fortsätta utveckla – trots de utmaningar som byggbranschen står inför?

“Man måste planera för att allt tar längre tid”

Att driva stora stadsutvecklingsprojekt handlar om tålamod, samverkan och att hantera en komplex mix av intressenter. Just detta har Ola Serneke lärt sig efter flera år av arbete med bland annat Karlatornet – något som satt en ny standard för hur vi ser på höghus i Sverige.
– Det viktigaste är att kunna dela upp projekt i etapper utan att göra för stora investeringar direkt. Dessutom gäller det att få med sig Trafikverket, kommunen och andra aktörer att ta delat ansvar. Tidigare stod staten eller kommunerna för infrastrukturkostnader men idag hamnar de ofta hos oss utvecklare. Det gör projekten dyrare och mer komplexa, förklarar Ola och tillägger:
– Allt tar dessvärre längre tid än man tror och det måste man planera för. Att ha respekt för alla olika intressenter och hur de analyserar utvecklingsprojekt är något jag lärt mig med åren.

Karlatornet

“Våga säga nej – men ge aldrig upp”

För Ola handlar entreprenörskap om att skapa projekt och bolag som ger verklig nytta. Men det krävs mer än bara drivkraft för att lyckas i längden. Hans råd till framtidens bygg- och fastighetsutvecklare är både pragmatiska och filosofiska.
– Våga säga nej. Men om du har gjort en hållbar kalkyl och magkänslan är rätt – ge inte upp i första taget. Gör affärer med folk du gillar och bry dig inte för mycket om vad som sägs om dig. Det viktigaste är att vara sig själv, behandla alla lika och vara positiv.

“Staten måste ta ansvar för bostadsbyggandet”

Med en byggbransch som pressas av allt högre räntor, skärpta miljökrav och stigande materialkostnader ser Ola ett akut behov av politiska reformer och han har gott om förslag på hur staten kan förbättra förutsättningarna för branschen. Bland annat menar han att enklare detaljplaner och bygglovsprocesser måste prioriteras.
– Staten måste ta ett större ansvar för att det byggs mer. Slopa momsen på bostäder helt – det är orimligt att produktionskraven har ökat så mycket mer än reallönerna. Det pratas om förändringar men inget händer. Vi behöver snabba beslut, inte fler utredningar.

Ola Serneke

“Jag vet att jag sticker ut hakan”

Det är ingen hemlighet att Ola Serneke har synts i ett och annat medieinslag – något som gör honom känd även för de som inte jobbar inom byggbranschen.
– Jag tror att personer som jag, som bygger stora och spektakulära projekt, lätt blir hackkycklingar. Det viktiga för mig är att stå stabil på jorden, oavsett motgångar och belackare.”
När vi på Byggmässan frågar Ola vad han är mest stolt över i sin karriär får man inget storslaget svar:
– Jag är aldrig speciellt stolt över något men jag gläds åt att olika stadsutvecklingsprojekt blivit av – som Prioritet Serneke Arena, Gamlestadens resecentrum och Karlatornet.

“Jag vill att byggmässans besökare får upp ögonen för hur dyrt det blivit att bygga”

När Ola Serneke kliver upp på Byggmässans scen den 5–6 mars vill han få besökarna att reflektera över bostadsbyggandets kostnadsexplosion.
– Att bygga en lägenhet 2025 jämfört med 1990 är en helt annan sak. Stommarnas tjocklek, avancerade installationer, miljöklassningar och fler konsulttimmar har skenat i pris. Det behövs politiska åtgärder för att vi ska få fart på byggandet igen.
Om det är något Ola Serneke inte gör så är det att hålla tillbaka och hans föredrag på Byggmässan lär inte vara något undantag.

Träffa Ola Serneke på Byggmässan 5 mars 2025 på Kistamässan klockan 14:00.